INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE “VASILE PÂRVAN” vã invitã în perioada 19-23 mai 2022 la

2nd Post-fieldwork Meeting, din cadrul proiectului internațional „The dynamics of the prehistoric communities located in the Mostiștea Valley and Danube Plain (between Oltenița and Călărași)


În perioada 19-23 Mai 2022, se va desfășura la Institutul de Cercetări al Universității din București 2nd Post-fieldwork Meeting, din cadrul proiectului internațional „The dynamics of the prehistoric communities located in the Mostiștea Valley and Danube Plain (between Oltenița and Călărași)”, coordonat de către Universitatea din București, în parteneriat cu Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU), Germania, HoGent, Belgia, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Dunării de Jos Călărași, Direcția de Cultură Oltenița – Muzeul Civilizației Gumelnița Oltenița și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, România.

Proiectul în cauză reprezintă cel mai mare proiect arheologic internațional din România și vizează cercetarea peisajului, mediului și a locuirilor umane din mileniile VI-IV BCE, fiind urmărite explicit:

i). Reconstituirea paleomediului și paleoclimei în intervalul 5500-3000 BCE în zona geografică vizată de proiect;

ii). Studierea așezărilor neolitice și eneolitice din zona propusă spre cercetare, cu toate elementele componente (tell, necropole, așezări plane și off-tell);

iii). Explorarea rețelei socio-economice dezvoltată de respectivele așezări, atât geografic, cât și cronologic, în vederea stabilirii relațiilor de anterioritate, contemporaneitate și posterioritate între ele.

La evenimentul organizat la București vor participa cercetători din România, Belgia, Franța, Ucraina și Germania și se vor discuta rezultatele preliminare ale cercetării de teren din vara anului 2021, în regiunea Dunării de Jos, în siturile arheologice de la Sultana, Chiselet și Șeinoiu (jud. Călărași, România). Întâlnirea mai are ca scop aprofundarea relațiilor de colaborare dintre cercetătorii din acest proiect, cât și elaborarea planului de publicare și stabilirea strategiei de teren din campania 2022.