Către Colectivul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române

Departamentul Eurasia și întregul Institut German de Arheologie regretă încetarea din viață a Dr. Eugen Nicolae, director al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

Ca numismat, Dr. Nicolae a făcut, printre altele, accesibile științei monedele otomane din secolul al XV-lea din România. Când a devenit director al institutului, avea deja mulți ani de experiență în gestionarea instituției, în calitate de director adjunct, încă din 2005. O realizare remarcabilă este începerea restaurării prestigioasei clădiri a institutului din strada Henri Coandă.

După moartea lui Alexandru Vulpe, Dr. Nicolae a preluat imediat responsabilitatea pentru proiectul nostru comun de săpături în așezarea din epoca cuprului de la Măgura Gorgana, lângă Pietrele, pe Dunărea de Jos. În fiecare an, el a urmărit progresul săpăturilor, fără să remarce vreodată, cu ironia sa subtilă, că probabil săpăturile nu se vor termina niciodată. Anul acesta am putut să îl informăm că săpăturile au fost finalizate, iar în ultimul e-mail pe care ni l-a trimis era foarte încântat de acest lucru.

Dr. Nicolae a fost membru al mai multor societăți și comitete și membru corespondent al Institutului German de Arheologie. Îl vom păstra în memorie ca prieten cu un deosebit simț al umorului, coleg pe al cărui sprijin se putea conta și cercetător remarcabil. Condoleanțele noastre deosebite se adresează familiei sale.

Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Svend Hansen